Články


Jak postavit dřevostavbu

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 7. krok - Tepelné izolace, rozvody

24. 01. 2020

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 7. krok - Tepelné izolace, rozvody

7. krok - Tepelné izolace, rozvody

To se potom dolepí…

Tepelná instalace v obvodovém plášti, parozábrany a jejich lepení, vytvoření dokonalé neprůvzdušné obálky domu. Tady se pozná, jak precizně dokáže zhotovitel svoji práci udělat. Detaily ve spojích parozábran, spojení s okenními páskami, místa, kde nám prostupují parozábranou kabely, atd.

Pokud je chladnější počasí a máte zabetonované podlahy 1-2 týdny, je třeba vloženou tepelnou izolaci do obvodu stavby, okamžitě přelepit neprodyšně parozábranou, aby se zabránilo vnikání vlhkosti z betonu do izolace. Pokud by nám izolace navlhla a mi ji následně zalepíme parozábranou, uzavřeme tím vlhkost do dutiny obvodového pláště a pokud jí bude hodně, může to například poškodit její tepelné vlastnosti, o plísni ani nemluvme.

Pokračujeme hrubými rozvody vodoinstalace, kanalizace, zakončené tlakovou zkouškou, tuto si určitě zkontrolujte, nebo pošlete na její provedení stavební dozor. V této etapě poprvé projdete domem a zkontrolujete vývody na hrubé elektroinstalaci- jako vypínače, zásuvky a vývody na světla.

Zde znovu platí již řečené – máte-li pochybnosti, teď nechejte provést Test neprůvzdušnosti domu (Blow-door-test). Teď se případné skryté vady ještě relativně dobře odstraní, po zaklopení interieru je to dosti náročné. Domluvte se se zhotovitelem, že když bude test v pořádku, platíte ho vy, když ne tak zhotovitel a to i ten následný po opravách, bude-li se provádět.

Veškeré detaily těchto provedených prací je důležité velmi dobře nafotit, nejlépe s lístečkem, kde je napsáno o kterou místnost se jedná. Za 10 let až budete chtít něco v domě přestavovat, nebo dodělávat, vám tyto fotografie velmi usnadní práci.

Dobře nafocené detaily hrubých rozvodů=méně práce a nepořádku při přestavbě po letech.

 

Napadl Vás po přečtení článku nějaký další dotaz? Napište nám jej na mail info@certiko.cz a pomůžeme Vám najít odpověď.

 

Hledáte-li dodavatele pro svůj projekt, rádi Vám vypracujeme seriózní nabídku. Jak pracujeme už víte! :-)


Články - výpis všech


Prohlédněte si rodinné domy Certiko: