Články


Jak postavit dřevostavbu

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 5. krok - Dokončení hrubé stavby

24. 01. 2020

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 5. krok - Dokončení hrubé stavby

5. KROK – dokončení hrubé stavby

Děláme to tak vždycky - hotová konstrukce se opláští předem stanoveným plošným materiálem.

Ten musí vycházet z několika podkladů:
• Projektové dokumentace stavby
• Požárního řešení budovy (tzv. požární zprávy)
• Typu nosných stěn – jestli jsou certifikované například v katalogu výrobce použitého materiálu (Fermacel, Knauf, atd.)

Může se stát, že projekt máte zpracovaný, potom se na to zpracovává požární řešení, které obsahuje soupis pro protipožární hledisko důležitých míst ve stavbě a pokud některý detail zcela nevyhovuje, navrhne konkrétní řešení. Pokud se ale projektová dokumentace již neopravuje a požární zprávu zhotovitel nepřečte, může dojít k situaci, že sporné detaily stavby nebudou splňovat požadované časy požární odolnosti atd. Pokud přijdete na stavbu a vaše dřevostavba je opláštěna OSB deskou a na ni se má lepit fasádní polystyren tl. 100 mm a vaše stavba je od sousedního domu vzdálena pouze těch zákonných cca 7m, pravděpodobně v požární zprávě zjistíte, že tam autor této zprávy „nařídil“ jinou skladbu vzhledem požárně nebezpečnému prostoru.
Pokud si dodavatel této stavby toto nepřečetl (neomlouvá ho to, že se to k němu nedostalo“), asi vám jako první větu řekne, že se tak přece dřevostavby pláští vždycky… .
Projektant se v základní dokumentaci pro stavební povolení většinou v popisech skladem odvolává na to, že přesné detaily skladby, budou řešeny v prováděcím projektu. To je v pořádku. Pokud po něm chcete kompletní projekt pro stavební povolení za 20 tisíc, více detailů tam nehledejte.
Proto je dobré si nechat zpracovat projekty na celou výstavbu vybraným dodavatelem horní stavby- tedy projekční kanceláří se kterou spolupracuje.

Ono to tak vyšlo, to jinak nejde - na straně střechy, kde máte střešní okna se vám nad okny, nebo pod okny povalují kousky uřezaných tašek, které vypadají, že při prvním větru odletí? Pořád jsou „mistři“, kteří vám budou tvrdit, že v vprojektové dokumentaci je výška okna taková a taková a že tedy museli tašky nad a pod dořezat do roviny. Jenže na každém školení se pokrývači učí, že okno se musí osadit dle řádkování střešní krytiny a ne dořezávat tašky pod nebo nad! Řežou se pouze na bocích oken.
Máte-li hodně členitou střechu, na ní střešní okna, nároží atd, vyberte si krytinu s nižším profilem, která po uříznutí netvoří na této řezné hraně moc rozdílný profil.

To se dělá potom – střecha je komplet pokrytá, hotová a komín nikde? Že se spěchalo, aby do domu nepršelo? Na to přece stačí mít nataženou pouze střešní folii. Když se bude komín stavět dodatečně a nedemontují se dodatečně tašky, tak se ušpiní nebo i poškodí. Pokud se tašky demontují, může zase dojít k poškození folie, na které se hned nepřijde.
Do opláštěné stavby se konečně montují okna a dveře! Pro kontrolu se podívejte do interieru, zda jsou po obvodu všech výplní správně aplikovány okenní těsnící pásky. Že jsou zvyklí to lepit až potom při montáži parozábrany v interieru? Páska je vyrobena tak, že se má aplikovat na okno po celém obvodu rámu před tím, než se okno osadí do stěny! Všechna ostatní lepení z interieru jak pásek, tak parozábrany k oknu, jsou už jen náhradním řešením.

Něco se vám nezdá na předávané hrubé stavbě? Pořád je čas naplánovat provedení Blow-door testu.
Pokud přijdete do hotové hrubé stavby dřevostavby, a uvnitř jsou jen dřevěné nosné příčky a nikde ani kousek parozábrany, něco je špatně. Už při stavbě konstrukce se vkládají pásy parozábrany do míst, kde se po dokončení konstrukce už nedostaneme. Spoje nosná příčka a strop, nosná příčka a obvodová stěna atd.
Máme střechu, máme okna, budova je opláštěna dle zásad popsaných výrobcem a statickým řešením. Toto je etapa výstavby, kdy se konečně zhmotnily čáru z projektu do skutečnosti.

Chyby v provedení hrubé stavby se už dalším postupem prací málokdy podaří napravit, maximálně zakrýt a čekat jak to dopadne…

Dobrý prováděcí projekt + dobře odvedená práce= Hrubá stavba 1. kategorie.

 

Napadl Vás po přečtení článku nějaký další dotaz? Napište nám jej na mail info@certiko.cz a pomůžeme Vám najít odpověď.

 

Hledáte-li dodavatele pro svůj projekt, rádi Vám vypracujeme seriózní nabídku. Jak pracujeme už víte! :-)


Články - výpis všech


Prohlédněte si rodinné domy Certiko: