Články


Jak postavit dřevostavbu

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 1. krok - Projekt

03. 01. 2020

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 1. krok - Projekt

1. KROK – Projekt budoucího domova

Chcete-li stavět dům, je třeba svoje představy zhmotnit minimálně do formy čar na papíře.
Není nutné jako první krok hledat projektanta dle telefonního seznamu.
Záleží na tom, jestli chcete podobu svého budoucího domova tvořit podle toho co se vám někde líbilo, nebo jste schopni si svoji vizi alespoň jednoduše namalovat na papír.

Naše představy
Je hezké si například vybrat dům v katalogu projektů, ale co dál? Je třeba začít od vaší stavební parcely. Sebedokonalejší projekt nebude nikdy dokonalý, pokud se nebude tvořit, nebo alespoň předělávat tak, aby odpovídal podmínkám na stavební parcele.
Uvědomte si, že zde pravděpodobně strávíte kus svého života a nechcete dělat samé kompromisy, jako například při bydlení v paneláku.

Světové strany – orientace pozemku – kde a kdy budete mít sluníčko v létě či v zimě.
Bez ohledu na to, kam budou okna vašeho domu směřovat /na co se budete dívat/, je světlo přivedené do domu jednou z dalších důležitějších hodnot. Při řešení světla a slunce v domě se přistupuje jinak k ložnici rodičů, k dětským pokojům a jinak ke společným obytným prostorám.
Takže, pokud ještě nemáte pozemek, nevyhazujte peníze za projekty a studie. Pak půjdete cestou kompromisů s ohledem na již utracené peníze za projektové práce.

Dokonalá studie – máte-li pořízenou parcelu a přemýšlíte nad výběrem stavební firmy, která vám dům postaví, je dobré investovat pár tisíc do jednoduché studie budoucího domu.
Tato vám totiž umožní nechat si od firem vypracovat cenové nabídky dle stejného zadání. Studii použijete i pro jednání s úřady, zejména při zajišťování vyjádření správců sítí. Také ke studii získáte stanoviska úřadů, jak stavebního, životního prostředí, tak od obce.

Zpracování projektu pro stavební povolení – pokud vyberete dodavatelskou firmu na základě studie, je dobré přenechat vypracování projektové dokumentace jako součást dodávky díla.
Dodavatel se potom nemůže vymlouvat, že naceňoval původní nabídku podle studie a že váš projektant má v projektu tolik a tolik věcí jinak, a proto cena bude určitě vyšší, nebo se někam nevejde dost tepelné izolace… .
Součástí dodávky stavby by měl být kompletní projekt pro stavební povolení, kde veškeré skladby a druhy materiálů musí korespondovat s požadavky na energetickou náročnost stavby, protipožární řešení a také akustiku.

Když se nevejde lednička tam, kam se vejít měla – vypracováním projektu od dodavatele vašeho domu se vyvarujete tzv. „šedých zón“ v domě, ke kterým se nebude nikdo hlásit /my nic to projektant/.
Máte svůj hotový projekt, který předložíte vybrané dodavatelské firmě. Každá firma pracuje s trochu jinými skladbami a rozměry v konstrukci. Toto může vést i k tomu, že v místě, kde jste původně měli /například v rohu u okna/ přesně plánovaný rozměr na nějakou součást výbavy, vám chybí i několik centimetrů. Je vám houby platné, že na druhé straně vám zase přebývají… .
To platí i o mnoha dalších technologiích v domě, které potřebují svůj prostor.

Bez statiky ani ránu – běžný projektant nedokáže stanovit počty, průřezy jednotlivých částí dřevěné konstrukce, včetně typů spojování atd. Proto je dobré po zpracování studie nejprve nechat udělat statické posouzení stavby specialistou a tyto výsledky nechat pečlivě zapracovat do projektu. Úředníci to sice nebudou nijak zvlášť kontrolovat, ale oni v tom domě bydlet nebudou. Statika zohlední například i sněhovou oblast. Po dokonalém zpracování statiky na dřevěnou konstrukci, můžete naopak ušetřit, protože bude jasně dané množství a průřezy materiálů. Projektant se tedy nemusí „sichrovat“ předimenzováním konstrukce, nebo jejím vyztužováním železnými překlady.

Proto pamatujme. Dokonalý projekt + kvalitní dodavatel stavby se zkušenostmi = dokonalá stavba.

Napadl Vás po přečtení článku nějaký další dotaz? Napište nám jej na mail info@certiko.cz a pomůžeme Vám najít odpověď.


Články - výpis všech


Prohlédněte si rodinné domy Certiko: