Články


Jak postavit dřevostavbu

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 9. krok - Dokončení interieru

24. 01. 2020

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 9. krok - Dokončení interieru

9. krok - Dokončení interieru

To není potřeba…

Po zkompletování sádrokartonových konstrukcí interieru stavby, které musí materiálově odpovídat požadovaným skladbám, přichází na řadu obklady, dlažby a s tím související práce.

Pokud vidíte, že obkladač začal hned lepením obkladaček, podezdíváním vany, nebo kladením dlažby, je to špatně.

Bez ohledu na to, ve kterém podlaží se koupelna nachází, nejprve je třeba podklad ošetřit tzv. tekutou hydroizolací, jejíž součástí jsou koutové bandáže a další detaily. Když vám budou tvrdit, že to není potřeba, nevěřte. Musí to tam být, je to váš dům. Že to neměli v rozpočtu? To je jako by vám nacenili automobil a pak řekli, že v ceně nebyla skla do oken. Auto bude sice funkční, ale nechráněné.

Ostatní detaily obkladů a dlažeb, jako rohy, konce obkladu, je třeba si přesně dořešit se zhotovitele dopředu nejlépe s popisem nákresu. Ne vždy je ukončovací plastová lišta úplná výhra, co se vzhledu týká. Do rohu – podlaha-stěna, by měla přijít, pokud nechcete každé dva roky měnit silikon. Tato speciální lišta není levná, ale dokáže do určité míry reagovat na fyzikální změny konstrukce a nevznikají praskliny. Ostatní je na vašem přání a vkusu. Docela dobře vám poradí v koupelnovém studiu, když si u nich necháte udělat návrh koupelny. Nechat dělat obkladače bez nákresu s popisem, je dost velký hazard. Nákres můžete vytvořit i od ruky, jen vyznačíte vše potřebné. Pak se nikdo nemůže vymlouvat již známou větou „já jsem myslel(a)“. Pokud se obkladačky nakonec v koupelnovém studiu koupí, odečtou vám cenu za grafický návrh z ceny materiálu.

Vlhkost se měří, jen když…

Pokud si jako podlahovou krytinu vyberete laminátovou podlahu, která je plovoucí, nebude vás vlhkost podkladního betonu až tak moc zajímat, pokud se dům nedokončuje v zimě. Kdy vás to ale bude zajímat, a mělo by hlavně zhotovitele a podlaháře je varianta, když jste si vybrali vinylovou krytinu nebo jinou krytinu celoplošně lepenou. Je stanovena přesná hranice vlhkosti podkladní vrstvy. Má stanovenou maximální hodnotu pro pokládku v různých variantách. Nejnáročnější varianta je pokud je v podkladu podlahové topení. V tomto případě je třeba přesně stanoveným způsobem podlahu před pokládkou krytiny natopit / a to i v případě, že hranice vlhosti je v pořádku/, večer před pokládkou topení vypnout a ráno pokládat. Nejhorší varianta nastane, když zhotovitele „tlačí“ termín dokončení vašeho domu podle smlouvy o dílo a současně dům není připojen na sítě, není zkompletované topení, nelze tedy podlahu natopit. V tomto případě bez ohledu na termín, je pokládka hazardem a dobrý podlahář to ani nebude chtít položit. Je si dobře vědom, že jakmile zatopíte, zbytková vlhkost z podkladu vystoupá ve formě vodní páry pod krytinu a za čas se začne odlepovat. Když vám bude zhotovitel tvrdit, že to bude dobré a že když tak máte přece záruku, pro vás to není žádná výhra – celý dům vystěhovat, nechat krytinu strhnout a pak znovu položit. V tom lepším případě se to povede, tak, že to nebude poznat.

Trvejte na zápisech ve stavebním deníku – měření vlhkosti, natopení podlah atd., a vždy doplňte větu, že trváte na dodržení všech technologických postupů daných výrobcem krytiny.

Firmy které staví domy delší dobu, znají způsob, jak natopit podlahu i v domě když není kompletní topení a do domu nejsou připojeny sítě.

Teď už chybí jen namontovat sanitu, osadit dveře, schody, zkompletovat elektro. Zde nezřídka uvidíte, trhání rekordu, kolik se do jedné stavby vejde najednou řemeslníků. Slabším povahám se v tuto dobu nedoporučuje na stavbu chodit. Případy, kdy si na noc zaparkovali míchačku do chodby domu na nově položenou dlažbu existují.

To asi dotmelíme akrylem…

Přivezli dveře a obložkové zárubně a zahájili montáž. Tady narazíte na velmi zajímavý bod kde se ukáže, jak zhotovitel zkoordinoval obklady na stěnách s objednávkou zárubní. Když vám při výšce obkladů do cca 200cm na stěně u dveří obkladač zaobkládal stěnu až těsně k otvoru pro dveře, nastane situace, kdy po přiložení obložkové zárubně ke stěně s obklady všichni zúčastnění zjistí, že nad úrovní obkladu zůstává mezi stěnou a zárubní asi centimetrová mezera. Pokud to nezjistíte včas, může se stát, že při přebírání domu uvidíte tuto mezeru dotmelenou , v lepším případě akrylovým tmelem. Toto u zkušených zhotovitelů nenastane a ani na to nemusíte dávat pozor, řešení je několik.

V každém případě je dobré, když dveře a zárubně se montují do domu jako poslední, nehrozí tak jejich poškození velkým provozem při dokončovacích pracech.

Není si tu kde umýt ruce…

Jdete se podívat jaké že jste si to vybrali zásuvky a vypínače. Nějak se vám zdá, že bílá malba kolem některých je divně odstínovaná do černé? Bohužel se to občas stále vyskytuje, že odstín šmouhy kolem vypínače je přímo úměrný čistotě rukou toho kdo to montoval. Jsou ale i firmy, které na kompletaci svoje elektrikáře vybavují bílými rukavicemi. Každý ať si poradí jak umí, to není vaše starost. A domalovánky těchto míst posléze, vypadají většinou ještě hůře.

Pokud jsou do domu montovány schody a další větší celky, nikdy se nebráníme tomu, že se někde poškodí malby. Většinou se to vyplatí opravovat až úplně nakonec, až všichni odejdou a hlavně za denního světla.

Pokud neteče v domě voda, není to dobré při předání stavby po namontování sanity. Jednak nelze zkontrolovat jestli někde neteče z nějakého spoje voda, protože ani sebedražší výrobek není občas bez chyby, a jednak se vám po napojení vody do domu nahrnou drobné nečistoty z potrubí do sítek v bateriích atd. Pokud je připojení vody do domu na dlouho, zhotovitel je zdaleka a nedohodnete se na dodatečném „zprovoznění“ sanity, je možné toto vyřešit i provizorně, nějakým napojení vody do všeho potrubí, třeba od souseda, čerpadlem ze studny apod.

Proto je opravdu dobré, když vám stavbu někdo odborně kontroluje a u předávání je s vámi, například kvalifikovaný stavební dozor. Stavebním dozorem, ale není myšleno že nějaký vzdálený příbuzný kdysi stavěl dům a všemu rozumí. Měl by to být člověk se vzděláním v příslušném oboru a s praxí. Jen ten je pro vás zárukou, že když přebral dílo jako vyhovující, tak že to tak opravdu je.

Nevybírejte za každou cenu tu nejlevnější nabídku…

Když si vybere v autosalonu auto – značku, model – má určitou cenu. Obejdete další dva autosalony stejné značky a zjistíte, že jejich cenové nabídky se téměř neliší u stejného modelu dané třídy. Jeden vám dá lepší rádio, jiný gumové koberečky, ale cena se bude lišit v řádu několika málo tisíců korun.

Když si tedy vyberete dům o určité velikosti s určitým vybavením, zdroje jsou pro zhotovitele stejné, nepatrně se liší výší rabatu na stavebním materiálu. Pokud materiál legálně nakoupí, zaplatí všem i lidem, kteří váš dům staví a na konci má zůstat zisk, jak je možné, že vám stejný dům někdo nabídne o několik stovek tisíc korun levněji?

V den, kdy přebíráte svůj dům, nezapomeňte na pojištění. Ani jeden den nenechávejte dům bez pojištění. Zkontrolujte stav stavebního elektroměru, pokud zhotovitel elektřinu odebíral.

Převezměte si váš nový domov a užívejte si ho naplno. Jak šťastné to užívání bude, hodně záleží na tom, jak šťastnou ruku budete mít na zhotovitele domu. Zpravidla stavíte dům celý zbytek života, tak je neadekvátní šetřit za každou cenu.

Bohužel až při užívání domu zjistíte, zda je něco ne úplně dobře, nebo docela špatně. Věřte, že takovýmto situacím se chcete vyvarovat nejen vy, ale i slušný dodavatel, kterému záleží na dobrém jménu.


Články - výpis všech


Prohlédněte si rodinné domy Certiko: