Články


Jak postavit dřevostavbu

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 8. krok - Vnější obvodový plášť

24. 01. 2020

Jak postavit dřevostavbu - krok za krokem - 8. krok - Vnější obvodový plášť

8. krok - Vnější obvodový plášť

V projektu to tak bylo…

Ne nadarmo se říká, že fasáda je „kabát“ rodinného domu.
Máte-li dobrý projet s popisem, měla by tato etapa proběhnout v souladu, jak s tímto projektem, tak s požadavky požárně bezpečnostního řešení, tak s certifikací této skladby udávané výrobcem.
Pořád se nám opakuje a vrací věta – „máme-li kvalitní projekt“, jenže je to pravda.
Pokud se projekt ve skladbě obvodového pláště pouze odvolává na řešení detailů dle výrobce a dalších požadavků, je třeba si v tom udělat pořádek. Pokud dáte zhotoviteli jen ten váš „nedokonalý projekt“, může se stát, že zjistíte až bude dům hotový, že v požárně bezpečnostním řešení stavby jsou požadované úpravy skladeb buďto na některých stěnách domu, nebo na celém plášti. Vychází se z různých individuálních podmínek vaší stavby osazené do vašeho pozemku.
• Síla polystyrenové tepelné izolace na fasádě domu
• Vzdálenost sousedních staveb od vašeho domu
• Počet podlaží domu
• A další

Zkrátka je dobré mít skladby materiálu v projektové dokumentaci již dořešené i v souladu požárně bezpečnostním řešením.

To srovná stěrka a omítka…

Kvalitu provedené práce na tepelné izolaci vnějšího obvodového pláště, si opravdu nechejte zkontrolovat ještě před zahájení stěrkování.
Je soubor detailů daných v technologickém postupu výrobce a také norem pro provádění těchto prací, jako třeba v ETICS.
Jednoduše, pokud byl ten kdo termofasádu provádí, na každoročním školení, tyto věci zná. Jen si je někdy dokáže trochu „uhladit“ tak, aby se mu zjednodušila práce. Od mezer mezi jednotlivými deskami tepelné izolace, až po detaily u oken, vnitřní rohy, styk se střešní konstrukcí atd.
Konstrukce žádného domu není nikdy úplně dokonale rovná. Pro vyrovnání těchto nerovností při lepení termopláště je třeba stále dodržovat technologické zásady. Pokud jsou desky tepelné izolace nalepeny bez dorovnání do roviny, jak svisle, tak půdorysně. Není nic horšího, než když se podíváte na spodní hranu hotové fasády s omítkou a připomíná vám to hada. Tady už se většinou nedá nic dělat.


To nebylo v rozpočtu…

Když zjistíte, že při skladbě venkovního pláště bylo použito řešení, které se vám nezdá, je třeba to napravit. Včera vám dolepili izolant a dnes fasáda připomíná Dalmatina? To znamená, že pracovníci zakotvili desky tepelné izolace bez zahloubení a vzniklý „důlek“ zamazali do roviny tmelem. Zvolili totiž nejlevnější řešení a zastaralé řešení. Takováto fasáda za vlhkého počasí nasaje do těchto přetmelených míst více vlhkosti, než okolní plocha. Při vysychání se nejdříve vysuší tenká vrstva fasády a zůstanou tmavá „kolečka“, zase jako Dalmatin, jenže toto se bude při každém vlhkém počasí opakovat. Nevěřte, že to spraví nátěr atd, nespraví.
Správně se pro každou kotvu vyfrézuje otvor a zašroubovaná kotva se přikryje originální zátkou z příslušného izolantu. Žádný tepelný most, žádné mokré fleky.
Ukončovací okenní lišty jsou samozřejmostí.


Proškolený spolehlivý fasádník = fasáda domu, kterou se lze chlubit.

 

Napadl Vás po přečtení článku nějaký další dotaz? Napište nám jej na mail info@certiko.cz a pomůžeme Vám najít odpověď.

 

Hledáte-li dodavatele pro svůj projekt, rádi Vám vypracujeme seriózní nabídku. Jak pracujeme už víte! :-)


Články - výpis všech


Prohlédněte si rodinné domy Certiko: